— Kyllä tässä käännettiin esiin kaikki kivet ja kannot, virkkoi kerran eräs asiakkaani. Kommentti kuvastaa hyvin perustyötä, jota teen yritysten kanssa. Tehtävän onnistumiseksi täytyy määritellä selkeä tavoite ja selvittää kaikki siihen liittyvät faktat.

Minua on joskus sanottu excel-mieheksi. Siinä on totta toinenkin puoli. Lähes kaikissa toimeksiannoissa faktojen järjestäminen numeroiksi on päätöksenteon edellytys ja tämä onnistuu minulta helposti ja nopeasti.

Monessa projektissa numeroinnin ohella yhtä tärkeää on kyetä keskustelemaan ja motivoimaan ihmisiä. Laskelma ei toimi käytännössä, jos selvitystyössä ei arvioida oikein ihmisten resursseja viedä prosessia läpi. Kun teen selvityksiä ja suunnitelmia, mietin aina kokonaisuutta ja hankkeiden realistisuutta. Haluan selvittää perusteellisesti, onko suunnitelma toteuttamiskelpoinen ja siten luoda turvaa asiakkaalle.

Kun olen varma, että hanke on hyvä ja tavoite oikea, vedän sen maaliin enkä anna periksi. Autan tarvittaessa asiakkaan yli vaikeiden paikkojen.

Työhöni kuuluu rinnalla kulkeminen ja asiakkaan tukeminen kaikissa asioissa, jotka eivät ole hänen ominta aluettaan. Käytännössä se voi tarkoittaa, että käyn esittelemässä suunnitelmia rahoittajille, yhteistyökumppaneille ja viranomaisille, tai että olen mukana projektien toteutuksessa sparraajana, johtajana tai hankehallinnon tukipylväänä.

Minulle on joskus tehty persoonallisuustesti. Sain siinä maksimitulokset systematiikasta ja suoriutumiskyvykkyydestä. Ehkä juuri siksi tämä työ on valinnut minut: saan työkseni laittaa asioita järjestykseen ja katsoa, että ne toteutetaan suunnitelman mukaan. Ei se aina ole helppoa kuin heinänteko, mutta koska se on minulle luontaista, nautin myös haasteellisista töistä. Ja mitenkä systemaattisuus sitten näkyy tekemisessäni? Tule käymään autotallissani, niin näet, että tämän asian kanssa ei ole leikkimistä…